Sinds kort weten de ouders van Jelte (10 jaar) dat hij een vorm van autisme heeft. Jelte heeft net zijn tiende verjaardag gevierd, maar hij begrijpt communicatie op het niveau van een vijfjarige. Doordat hij niet altijd begrijpt wat er verwacht wordt, is er bij Jelte veel frustratie, boosheid en (steeds meer) agressie. Rekenen kan Jelte als de beste, moeiteloos gaat hij door de lesstof van groep 8 – en dat terwijl hij in groep 6 zit.

Behandeling en begeleiding van een kind met autisme is altijd maatwerk. Jelte volgt cognitieve gedragstherapie, rekening houdend met autisme. Voor Jeltes ouders Tineke en Douwe is het erg ingewikkeld en ze voelen zich vaak machteloos. Hoe kunnen ze Jelte helpen?

Hoe we de ouders van Jelte hebben geholpen met Ouderbegeleiding

Omdat het opvoeden van een autistisch kind niet makkelijk is, krijgen de ouders hierbij begeleiding. In de eerste plaats gaat het er om dat Tineke en Douwe begrijpen wat Jeltes diagnose inhoudt en betekent. Dit is confronterend en emotioneel. Bepaalde beperkingen of gedragingen zullen ze moeten accepteren, waarschijnlijk een leven lang. Samen met de behandelaar kijken ze waar ze tegenaan lopen en onderzoeken mogelijkheden voor verandering. Natuurlijk staat voorop dat Jelte krijgt wat hij nodig heeft. Ook kijkt de behandelaar samen met de ouders hoe Jelte het beste bij de ouderbegeleiding betrokken kan worden.

Jelte vindt het wel fijn dat zijn ouders ook betrokken zijn. Ze schuiven bijvoorbeeld soms aan bij een gesprek van Jelte met zijn behandelaar, en kunnen ook apart met hem praten – zonder Jelte. Bijvoorbeeld om beter te begrijpen waar Jelte tegenaan loopt en wat daarbij wel of juist niet helpt.

Zo krijgen de ouders handvatten en nieuwe inzichten op basis van coaching, begeleiding en oplossend werken. Jelte is beter aan te sturen en heeft minder grote problemen op het gebied van gedrag en emotie. Dat is niet alleen fijn voor Jelte, maar ook voor de ouders en zijn twee jonge broertjes. Als er meer rust in een gezin komt en ouders zich beter toegerust voelen voor de opvoeding van hun kind, helpt dit een kind om zich verder te ontwikkelen – op zijn eigen niveau.