Beeldende therapie voor jongeren

Beeldende therapie: beter omgaan met klachten en emoties

Beeldende therapie is een behandelmethode die gebruikmaakt van creatieve werkvormen. Het gaat bij beeldende therapie niet om praten, maar om doen. Jij gaat iets doen of we doen iets samen. En natuurlijk praten we daar wel over, maar het gaat om het ervaren en oefenen.

Hoe werkt beeldende therapie?

Bij beeldende therapie ga je aan de hand van opdrachten aan de slag met verschillende materialen, zoals verf, krijt, hout, textiel, klei of steen. Daarbij kan een mooi werkstuk ontstaan, maar dat is niet het doel. Het gaat over jou, wie je bent, hoe je doet of hoe je je voelt. Je hoeft dus niet creatief te zijn of een kunstschilder te worden. Iedereen kan meedoen aan beeldende therapie.

In de beeldende therapie kun je laten zien hoe je je voelt, wat je denkt of wat je graag anders zou willen.

In de beeldende therapie kun je laten zien hoe je je voelt, wat je denkt of wat je graag anders zou willen. Daar kunnen we samen achter komen. En dat kun je ook laten zien aan anderen. Je wordt je meer bewust van wat je zelf denkt, voelt of hoe je doet. En juist dan kun je leren hoe je daar anders mee kan omgaan.

Waarbij helpt beeldende therapie?

De therapie kan helpen bij verschillende dingen:

  • Emoties: je kunt leren welke emoties je allemaal hebt, hoe je ermee moet omgaan of bijvoorbeeld hoe je weer wat positiever kunt denken. Ook kun je door beeldende therapie iets verwerken wat heel moeilijk was in je leven. Je leert dit een plek geven en er beter over praten.
  • Gedrag: je kunt denken aan oefeningen om je grenzen aan te geven, je leert gestructureerd een plan te maken of bijvoorbeeld manieren om goed met je boosheid om te gaan. Dit kun je meteen oefenen in de beeldende therapie.
    • Zelfbeeld en identiteit: je kunt jezelf beter leren kennen door in de beeldende therapie te kijken wie jij echt bent, wat je goed en minder goed kunt, waar je trots op mag zijn en hoe je hulp kunt vragen als je iets niet zo goed kunt. We werken aan het versterken van jouw eigenheid en identiteit.
  • Sociaal functioneren: in de beeldende therapie kun je meteen oefenen met sociale handelingen als voor jezelf opkomen, grenzen stellen, rekening houden met de ander en samenwerken.

Wanneer kun je beginnen aan beeldende therapie?

Bij jouw intake bij In de Bres of later in je behandeling kan beeldende therapie worden voorgesteld. In overleg met je behandelaar en de beeldend therapeut wordt dan een plan gemaakt hoe en aan welke doelen je kunt werken binnen de beeldende therapie. Na drie keer overleggen we samen of we in de beeldende therapie goed aan jouw doelen kunnen werken en of je het ook leuk vindt om te komen.

De therapie kan voor jou alleen zijn, maar ook samen met je ouders of iemand anders die belangrijk voor jou is. Ook geven we beeldende therapie soms in groepen. Maar dit gebeurt alleen als je dat wilt en dit bij jouw doelen past.

Beeldende Therapie

Download folder