Systeemtherapie voor jongeren

Systeemtherapie: elkaar leren begrijpen

In de relatie met je ouders kunnen problemen ontstaan. Er zijn bijvoorbeeld veel ruzies of jullie praten niet meer met elkaar. Het lijkt wel of jullie een andere taal spreken waardoor je elkaar niet meer begrijpt. Bij systeemtherapie zien we de relatie tussen jou en je ouders als een ’systeem’. Ouders en kinderen zitten soms op verschillende golflengtes en vinden het moeilijk om nader tot elkaar te komen. De oorzaken van deze problemen kunnen in het heden liggen, maar ook in het verleden. Wanneer je vader of moeder in zijn of haar jeugd bijvoorbeeld emotioneel tekort is gekomen, heeft dat invloed op hun opvoedingsstijl. Dit kan leiden tot problematiek die een gezin uit balans kan brengen. Doordat je bij systeemtherapie elkaar beter leert begrijpen, kan de balans in de relatie worden teruggebracht.

Tijdens een systeemtherapeutisch gesprek kun je alleen met de ouder komen met wie je problemen hebt, maar ook met het hele gezin.

Systeemtherapie: thuissituatie zichtbaar

Tijdens een systeemtherapeutisch gesprek kun je alleen met de ouder komen met wie je problemen hebt, maar ook met het hele gezin. In het gesprek worden patronen zichtbaar, die ook thuis spelen. De behandelaar krijgt zo de mogelijkheid om de patronen inzichtelijk te maken en helpt om deze patronen te veranderen. Ook kunnen we tijdens de systeemtherapie de dieperliggende oorzaken aanpakken, die te maken hebben met het verleden.

Met systeemtherapie balans in de relatie met je ouders

Het is belangrijk dat met systeemtherapie de balans in het gezin zo veel mogelijk wordt hersteld. Alleen dan zijn gezinsleden in staat elkaar te steunen, op een positieve manier met elkaar te communiceren en samen te leven. Het doel van de systeemtherapie is dan ook dat mensen leren naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen. Dat zij dezelfde taal leren spreken door een verbetering van de communicatie.

Systeemtherapie

Systeemtherapie