Systeemtherapie voor volwassenen

Systeemtherapie: elkaar leren begrijpen

In je relatie met je partner of tussen jou en je kinderen kunnen problemen ontstaan. Er zijn bijvoorbeeld veel ruzies of jullie praten niet meer met elkaar. Het lijkt wel of jullie een andere taal spreken waardoor je elkaar niet meer begrijpt. Bij systeemtherapie zien we de relatie tussen jou en je partner of tussen jou en je kinderen als een ’systeem’. Soms zit je op verschillende golflengtes en is het moeilijk om nader tot elkaar te komen. De oorzaken van deze problemen kunnen in het heden liggen, maar ook in het verleden. Wanneer jij of je partner in je jeugd bijvoorbeeld emotioneel tekort is gekomen, heeft dat invloed op je opvoedingsstijl of op je omgaan met elkaar. Dit kan leiden tot problematiek die een gezin uit balans kan brengen. Doordat je bij systeemtherapie elkaar beter leert begrijpen, kan de balans in de relatie worden teruggebracht.

Doordat je bij systeemtherapie elkaar beter leert begrijpen, kan de balans in de relatie worden teruggebracht.

Systeemtherapie: thuissituatie zichtbaar

Tijdens een systeemtherapeutisch gesprek kom je met je partner of met het gezinslid met wie je problemen hebt. Ook kun je met het hele gezin komen. Tijdens systeemtherapie worden patronen zichtbaar, die ook thuis spelen. De behandelaar krijgt zo de mogelijkheid om de patronen inzichtelijk te maken en helpt om deze patronen te veranderen. Ook kunnen tijdens systeemtherapie de dieperliggende oorzaken aangepakt worden, die te maken hebben met het verleden.

Met systeemtherapie balans in de relatie

Het is belangrijk dat de balans in het gezin zo veel mogelijk wordt hersteld. Alleen dan jullie in staat om elkaar te steunen, op een positieve manier met elkaar te communiceren en samen te leven. Het doel van de systeemtherapie is dan ook dat jullie leren naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen. Dat jullie dezelfde taal leren spreken door een verbetering van de communicatie.

Systeemtherapie

Download folder