Angst

Wat te doen bij angst of paniekaanvallen?

Angst is een normale reactie op (dreigend) gevaar en moeilijke situaties. Het is een soort alarmsysteem, een beschermingsmechanisme. Afhankelijk van de situatie kan angst je ertoe bewegen om de confrontatie aan te gaan, af te wachten of juist bij iets of iemand vandaan te vluchten. Je angstig voelen kan dus nuttig zijn. Iedereen is wel eens angstig.

Als angst belemmerend werkt

Angst kan ook te sterk zijn of zo vaak in je leven zijn, dat het meer belemmerend is dan nuttig. Vaak gaat het dan om angst die is gebleven, terwijl de bedreigende of moeilijke situatie zelf allang voorbij is. Ook kan een eerdere angstige situatie je verwachting van een gebeurtenis die er op lijkt, negatief beïnvloeden. Je kunt bang zijn voor dingen die zouden kunnen gebeuren, maar die je niet eerder hebt meegemaakt.

Verschillende vormen van angst

Er zijn verschillende vormen van angst die je kunnen belemmeren in je dagelijkse leven. Bijvoorbeeld doordat deze angst al langere tijd aanwezig is en je erg bezighoudt. Denk aan angst voor:

  • sociale situaties waarin anderen een kritisch oordeel over je kunnen hebben
  • het krijgen van een ernstige ziekte
  • nare dingen die zouden kunnen gebeuren
  • de angst zelf, met bijbehorende lichamelijke angstreacties zoals hartkloppingen, zweten, trillen, een gevoel van ademnood, misselijkheid, duizeligheid
  • een specifieke situatie of een specifiek object, zoals angst om te vliegen of angst voor naalden.

Hulp bij angst en paniekaanvallen

Iedereen kan in zijn leven last krijgen van een angst die niet weggaat. Dat is niet iets om je voor te schamen. Het komt vaak voor en veel mensen hebben er in meer of minder mate last van. Hulp vragen is moedig. Heb jij regelmatig last van angst of heeft iemand in je omgeving last van angst, zoals je kind? We helpen je vraag verder. Samen met jou werken we eraan dat je beter kunt omgaan met je angst en angst je leven minder beheerst.

Ik wil meer weten over

Heb je vragen over angst of paniekaanvallen? Neem contact op

Ik wil me aanmelden