In deze tijd van corona vergt het voor een ieder extra energie om alles goed draaiende te houden en daarbij ook zelf mentaal gezond te blijven. Hierover werd onze collega Margrietha Havinga, orthopedagoog bij GGZ In de Bres, geïnterviewd door Hart van Friesland. Op deze pagina lees je meer over hoe we iets positiefs uit deze situatie kunnen halen en vind je een lijstje met tips. 

 

Hoe kunnen we iets positiefs uit deze situatie halen?

Het positieve wat we uit deze coronacrisis kunnen halen, is dat we meer afstand van elkaar hebben, maar juist nader tot elkaar lijken te komen.

  • Mensen denken op een andere manier aan elkaar en lijken meer contact te zoeken (op de manieren die mogelijk zijn). Samen wandelen in de gezonde buitenlucht bijvoorbeeld was nog nooit zo populair.
  • Sociaal contact met anderen wordt als speciaal gezien en daarom wordt er mogelijk ook meer aandacht aan besteedt. Jarigen maken graag een ronde langs vrienden en familie om taart uit te delen.
  • Tevens staat iedereen even stil qua activiteiten en veel mensen merken dat ze er baat bij hebben om het rustiger aan te doen en zo mogelijk in de toekomst andere keuzes te maken voor dag/week invulling. Ga jij straks weer al je dagen vullen met afspraken of vind je een thuiswerkdag of avond thuis eigenlijk wel fijn?
  • Naast spanning in gezinnen door het combineren van school/werk/opvoeding zien we ook gezinnen die door de crisis meer tot elkaar komen. Er is meer aandacht voor elkaar omdat ze veel bij elkaar zijn en ouders met jonge kinderen maken meer van de ontwikkeling van hun kinderen mee.

Heb je moeite om met deze situatie om te gaan?

Als je last hebt van psychische problemen als depressie, angst, trauma, overbelasting of als je thuis of in je relatie problemen hebt, dan kun je bij ons terecht. Bij In de Bres kunnen we je op verschillende manieren helpen. Dat kan met individuele therapie, begeleiding op het gebied van relatie en gezin en door middel van groepstherapie.

Bekijk ons aanbod

Onze tips om zelf positief te blijven in deze tijd:

  • Probeer mentaal gezond te blijven. Dat doe je door sociale contacten te blijven onderhouden, kan het niet face to face, zorg er dan voor dat je met iemand kunt videobellen of zoek een andere manier om contact te hebben.
  • Ga elke dag even naar buiten, alleen of met je partner, kinderen of een (wandel)maatje. Bij veel therapievormen adviseren we om lichamelijk actief te blijven. Dat kan op allerlei manieren, een wandeling door je buurt of met de kinderen naar de speeltuin, een rondje hardlopen en/of fietsen.
  • Zorg voor voldoende structuur. Voor het thuiswerken is het niet altijd vereist dat je netjes in pak op je werk verschijnt, zorg er wel voor dat je deze structuur aanhoudt net zoals je dat deed toen je naar je werk ging. Dat geldt tevens voor kinderen. Ga op dezelfde tijd uit bed, maak een ontbijt, kleed je aan, en start dan met het schoolwerk. Na een tijdje is het tijd voor pauze.
  • Als het mogelijk is, probeer dan een aparte werkplek voor het thuiswerken en/of school te creëren. Dat maakt ook dat er wel een verschil in ontstaat of je met werk/school bezig bent of dat je even kunt ontspannen.
  • Zorg voor voldoende ontspanningsmomenten, dan het liefst niet achter een beeldscherm. Afgelopen jaar zijn we massaal gaan klussen of hebben we nieuwe hobby’s gevonden. Ga eens iets nieuws doen dat je nog niet eerder hebt gedaan. Wie weet wat je ontdekt!
  • Als je merkt dat je werk/thuis heel veel spanning geeft, probeer hier dan met iemand over te praten en blijf er niet meer rondlopen.
  • Ga bij klachten die de mentale gezondheid schaden naar de huisarts voor een verwijzing of zoek andere hulpverlening om samen te kijken wat je nodig hebt om weer in balans te komen.

Kortom, je kunt best veel doen om mentaal gezond te blijven. Lukt dat niet, raak je overbelast of spelen er andere problemen? Schroom dan niet om jezelf of je kind aan te melden voor behandeling bij GGZ In de Bres. Goed voor jezelf zorgen verkleint het risico op verergering van klachten.

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op