Lisa (14) maakt stap voor stap meer contact met anderen

Lisa (14 jaar) is een verlegen en teruggetrokken puber met weinig vriendinnen. Ze vindt het moeilijk om contact te leggen, blokkeert snel en heeft weinig zelfvertrouwen.

Lisa hebben we geholpen met Beeldende therapie
In overleg met de ouders is besloten Lisa te helpen met Beeldende therapie. Deze therapie is in de situatie van Lisa geschikt omdat het een andere manier van informatie verwerken biedt en het kan bijvoorbeeld zelfvertrouwen geven. Er is geen goed of fout, het is geen creatieve les. Het is een manier om te leren wat je fijn vindt om te doen, wat je moeilijk vindt en ook een manier om te leren hierover te praten. Resultaten laten zien dat beeldende therapie kan bijdragen aan een meer flexibele en relaxte houding, een beter zelfbeeld en verbeterde communicatieve-en leervaardigheden.

Stap voor sta op weg naar meer contact met anderen
In de behandelruimte is het stil en rustig. Lisa voelt zich er al snel op haar gemak tussen de verfspullen, grote vellen papier en gekleurde stiften. Met tekenen, schilderen of boetseren kan je uiting geven aan emoties. Krassen op papier, felle of juist donkere kleuren, een tekening met alleen maar lijnen of juist gedetailleerd. Van de behandelaar krijgt Lisa de opdracht om ‘een veilige plek’ te tekenen. Daar waar ze graag komt. Eerlijk gezegd vindt Lisa dat heel lastig. Ze legt zichzelf hoge eisen op en stopt dan. Het vel papier driftig in een prop weggooiend. De behandelaar leert Lisa dat het niet in een keer perfect hoeft te zijn. Met kleine stapjes kom je er ook. Eerst een lijn, dan een stip. Een stip wordt een bloem en daarna een veld met talrijke sierlijke bloemen. Lisa geniet van het actief bezig zijn met kleur en beweging, aangemoedigd door de behandelaar. Ze is trots op haar tekening van het bloemenveld. Ze is trots op zichzelf. Onrust en spanning ontladen zich. In deze fijne omgeving waarin Lisa zich relaxt voelt, kan ze oefenen met ‘makkelijke sociale doelen’. Een kort gesprekje met een klasgenoot, wat zou je kunnen zeggen? Stap voor stap op weg naar meer contact met anderen.

Meer lezen over Beeldende therapie voor jongeren als Lisa?

 

 

⚠ Block "link-block.php" does not exist