Lucas (8) heeft weer zin om naar school te gaan

Lucas (8 jaar) zit niet lekker in zijn vel. Hij denkt vaak dat hij iets niet kan of niet goed doet. Daardoor heeft hij steeds minder zin om naar school te gaan of met andere kinderen te spelen. Ook wil hij niet meer naar voetbal. Want het lukt hem toch allemaal niet.

Hoe we Lucas hebben geholpen met Cognitieve Gedragstherapie

In overleg met de ouders van Lucas is besloten hem te helpen met cognitieve gedragstherapie. In de behandeling leert Lucas hoe hij anders met situaties om kan gaan. Hij leert dat de dingen die je denkt, helemaal niet waar hoeven zijn.

Met cognitieve gedragstherapie oefenen kinderen met het denken van een helpende gedachte zoals ‘iedereen maakt wel eens een foutje, maar dan ben je nog niet dom’ of ‘de moeder van mijn vriendinnetje is best aardig, dus ik kan haar gerust iets vragen’.

Ook gaan we stap voor stap oefenen met dingen die Lucas spannend vindt. Want als je dingen niet meer doet, worden ze steeds enger. Elke keer als Lucas bij de behandelaar van In de Bres komt, bespreken ze hoe het gaat en oefenen ze nieuwe dingen. Thuis gaat hij verder met oefenen. Net zolang tot Lucas weer lekker in zijn vel zit.

Wist je dat deze behandeling bij twee van de drie kinderen al binnen een paar maanden goed heeft geholpen?

Meer weten? Lees meer informatie over Cognitieve Gedragstherapie voor kinderen en jongeren.